Po raz pierwszy został zorganizowany Powiatowy Kulinarny Konkurs Międzyszkolny „Świat dookoła talerza”, skierowany do młodzieży uczącej się w zawodzie kucharz, w placówkach oświatowych, dla których powiat słupecki jest organem prowadzącym: SOSW Słupca, ZSE Słupca i CKZiU Strzałkowo.

Inicjatorem konkursu są nauczyciele z SOSW w Słupcy, we współpracy z ZSE w Słupcy, która to szkoła ma doskonale przygotowaną bazę gastronomiczną.  

Skorzystaliśmy z uprzejmości Zespołu Szkół Ekonomicznych, ponieważ szkoła ta ma profesjonalne pracownie gastronomiczne, które też są miejscem zdawania egzaminów, kwalifikacji T06 – w zawodzie kucharz, przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Jest to bardzo profesjonalne miejsce, stąd też pomysł, aby wykorzystać je w celu przeprowadzenia konkursu kulinarnego. Idea konkursu jest bardzo cenna, ponieważ łączy młodzież sprawną i niepełnosprawną. Uczniowie SOSW w praktycznych zajęciach kulinarnych mogą konkurować z uczniami ZSE i CKZiU, dodaje im to pewności siebie, wiary we własne możliwości, niweluje dysfunkcje – powiedziała Anna Mydłowska dyr. SOSW w Słupcy.

I Powiatowy Kulinarny Konkurs Międzyszkolny otworzył starosta Mariusz Roga, który słynie ze swojej pasji kulinarnej – (…) Każdy z nas lubi zjeść smacznie i zdrowo oraz ładnie podane, bo je się także oczami. Umiejętność gotowania, przyrządzania potraw jest niezwykle cenna i potrzebna. Współzawodnictwa mają to do siebie, że ktoś wygrać musi. Jednak w tym przedsięwzięciu bardziej zależy nam na wspólnym gotowaniu, trochę na zabawie, integracji i wymianie kulinarnych doświadczeń, oraz nabyciu określonych umiejętności, które każdemu z Was z pewnością przydadzą się w dorosłym życiu. Serdecznie dziękuję inicjatorkom tego konkursu, dziękuję za współpracę szkół. Jestem głęboko przekonany, że wszystko co dziś przygotujecie będzie i piękne i smaczne. Życzę sobie, abyście tą kulinarną pasją zarażali wszystkich w koło.       

Podsumowania konkursu dokonała Karolina Rakowicz dyr. ZSE w Słupcy, dziękując uczestnikom i ich opiekunom za przygotowanie tak wspaniałych potraw, a także ogłosiła wyniki kulinarnej rywalizacji.

Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim smak i zapach potraw (zupa i danie główne), estetykę i dekoracje potraw, dekoracje potraw, ich pomysłowość, zgodność z tematem przewodnim, pracochłonność, estetykę i dekoracje stołu, jak również poprawność podania (dobór i ułożenie sztućców, dobór bielizny stołowej i dobór naczyń).

Najwięcej punktów w posumowaniu komisji otrzymała drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie: Dominika Wiśniewska i Dominika Wilczewska

II miejsce – ZSE Słupca: Kamila Jackowska i Karolina Dziewiątką (ZSE Słupca reprezentowali także: Łukasz Staszak i Daniel Ligocki)

III miejsce – SOSW Słupca: Regina Janc i Michalina Ładowska

Na konkursowym stole pojawiły się m.in. tradycyjny rosół, zupa piwna, zupa serowa, barszcz klarowny z pasztecikami, krem z brokułów oraz dania główne: roladka nadziewana szpinakiem, puree muślinowe z jabłkiem, puree muślinowe z curry, marchewka, roladka z serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami, sałatka ze szpinakiem, groszkiem i sezamem, czy limonkowa pierś kurczaka z tymiankiem, puree z batatów oraz gotowanymi szparagami z sosem holenderskim.

Z pomocą w organizacji konkursu przyszli sponsorzy, którzy ufundowali produkty i nagrody dla uczestników. Wielkie słowa podziękowania organizatorzy kierują do Spółdzielni Inwalidów „Przyjaźń” w Słupcy,  Michał Owczarek z Mieczownicy (ufundował grzyby shiitake), Konspol Bis Słupca (ufundował mięso drobiowe) – zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dania głównego na bazie drobiu, Starostwa Powiatowego w Słupcy (upominki/gadżety) oraz Miejskiego Dom Kultury w Słupcy (bilety do kina).

Gratulujemy wszystkim uczestnikom!