15 i 17 stycznia 2020 r., na terenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego (Strzałkowo) odbyły się pierwsze warsztaty pn. „Zdrowe żywienie”, które realizowane są w ramach projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu”. 

Tematem pierwszych zajęć było hasło „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Dietetyk Dorota Szpiler-Maciejewska zapoznała uczestników warsztatu z zasadami zdrowego żywienia, komponowania prawidłowego dobowego jadłospisu na podstawie piramidy zdrowego żywienia oraz wspólnie z uczestnikami sporządziła przepyszne koktajle.

***

Przypomnijmy, iż 14 września 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Przedsiębiorczości Produktu Lokalnego, w osobach Grzegorz Cieślewicz – Prezes, Aleksandra Wysokowska – Skarbnik, podpisali umowę o przyznaniu pomocy na operację zatytułowaną „Inkubator Przetwórstwa Lokalnego”, wysokość dofinansowania 500 tys. zł.

Otrzymane dofinansowanie są to środki pozyskane przez Stowarzyszenie “Unia Nadwarciańska” na działania związane z tworzeniem i rozwojem inkubatorów przetwórstwa lokalnego.
Inkubator powstał w budynku byłej stołówki Centrum Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie.